Ondermijnende criminaliteit uit zich in tal van vormen en zorgt voor complexe problemen, bijvoorbeeld in het buitengebied en bij kwetsbare groepen. Voor een effectieve aanpak is samenwerking en het delen van kennis en ervaringen cruciaal.
Vitaliteit van Noord-Limburgse parken onder de loep
Vakantieparken in Noord-Limburg wordt met het project Rode en Groene Spoor onderzocht. Vitaliteitsmanagers gaan bedrijven helpen vitaler en gezonder te worden.
Brede aanpak
De projectgroep bestaat uit vertegenwoordigers van de acht gemeentes. De gemeente voert de regie en krijgt hierbij hulp vanuit allerlei partners. Zij werken samen met partners zoals het ACT! interventieteam, politie, belastingdienst en de arbeidsinspectie om bedrijven in de eigen gemeente te onderzoeken. Alle ondernemers kunnen gebruik maken van de ondersteuning van de vitaliteitsmanager om hun kampeer- of bungalowpark een gezondere toekomst te geven.
“Bij een aantal bedrijven merken we dat ze nog steeds achterblijven bij wat de markt vraagt. Ze bieden een verouderd product aan dat eigenlijk niet meer aansluit bij wat de moderne toerist vraagt of er vinden criminele activiteiten plaats. Met deze bedrijven gaan we nu nadrukkelijker aan de slag.”
Ryan Palmen, Burgemeester Horst aan de Maas en portefeuillehouder Veiligheid Regio Deal Noord-Limburg
Geen nieuw project
De afgelopen jaren zijn de kampeer- en bungalowbedrijven in Noord-Limburg al bezocht door een vitaliteitsmanager. Van de ongeveer 100 bedrijven zijn er 30 geholpen hun bedrijfsvoering te verbeteren. Ze zijn begeleid bij het opstellen van een ondernemingsplan, een communicatie- en marketingplan en het vinden van nieuwe doelgroepen. De acht gemeentes van Noord-Limburg en de provincie Limburg geven nu een vervolg aan de inzet van de vitaliteitsmanager. Met de start van het project Rode en Groene Spoor vakantieparken wordt nadrukkelijker ingezet op het gezonder maken van de sector.
“We hebben naast de vitaliteitsmanager ook een handhavingsjurist in de arm genomen, die per park inventariseert of er misstanden zijn en hoe deze zijn aan te pakken. Denk hierbij aan permanente bewoning waar dat niet is toegestaan, illegale huisvesting van arbeidsmigranten, verloedering of ondermijning. We willen voorkomen dat criminelen onze parken zien als een toevluchtsoord waar ze ongestoord hun activiteiten kunnen voortzetten.”
Madeleine van Toorenburg, gedeputeerde Provincie Limburg