Een veilig Noord-Limburg, daar gaan we voor!

Op vrijdag 15 oktober 2021, in de Week van de Veiligheid, ondertekende de acht de Noord-Limburgse gemeenten de intentieverklaring voor het startsein Keurmerk Veilig Ondernemen in het buitengebied.

Placeholder for Peel en Maas MaasbreePeel en Maas Maasbree

Gemeenten, inwoners, politie, provincie Limburg, Veiligheidsregio Limburg-Noord, Limburgse Land- en Tuinbouwbond en Stichting Limburgs Landschap trekken samen de kar om de criminaliteit in het buitengebied terug te dringen. Uniek is dat de gemeenten gelijktijdig aan de slag zijn met de aanpak van criminaliteit in het buitengebied en zo één front vormen tegen criminelen. Het project wordt begeleid door het Platform Veilig Ondernemen (PVO) Limburg en het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV).

Ook gedeputeerde Madeleine van Toorenburg onderstreept het belang van samenwerking: “Een van de speerpunten van de provincie is een vitaal en veilig platteland en de aanpak van ondermijning past hierbinnen. Dit is iets dat we samen moeten doen.” Het PVO Limburg is er klaar voor. “Laten we zorgen dat criminelen geen poot aan de grond krijgen in het Noord-Limburgse buitengebied”, aldus PVO voorzitter Paul Verhoeven.

In 2019 heeft Heijen in de gemeente Gennep het Keurmerk Veilig Buitengebied certificaat behaald. Deze aanpak is uitgebreid naar meerdere dorpen in het buitengebied van Gennep. “We zien dat de samenwerking tussen inwoners, (agrarische) ondernemers en publieke partijen in het buitengebied goed werkt”, aldus Pieter Lucassen, voorzitter van het regiobestuur Noord-Limburg van de LLTB. “Door alle ogen en oren in te zetten van iedereen die in het buitengebied actief is, komen criminele activiteiten sneller aan het licht en kan direct actie worden ondernomen.”

"Een goede zaak! Het is belangrijk dat we krachten bundelen en dat de alertheid en bewustwording omhoog gaat. Als je niet weet waar je op moet letten, kan het zomaar gebeuren dat er ergens een opslagplaats voor gestolen spullen, een XTC-lab of hennepkwekerij opduikt. Dat moeten we voorkomen”.

Burgemeester Ryan Palmen, Gemeente Horst aan de Maas. Portefeuillehouder Veiligheid Regio Deal Noord-Limburg

Het laatste nieuws in uw mailbox?

Schrijf u in voor onze digitale nieuwsbrief.