Noord-Limburg is klaar voor de toekomst!

Noord-Limburg is de Gezondste Regio. Daar kunnen we nu al niet meer omheen. En dat is ook precies de bedoeling. Er is de laatste tijd namelijk veel werk verzet om onze regionale samenwerking in de spotlight te zetten. Nieuwe huisstijl, kersverse website, inspirerende regiodag en een motiverend gezondheidscafé met verbindende verhalen.

Honderd gezonde projecten hebben al groen licht gekregen. Een aantal daarvan is inmiddels in gang gezet. Zoals bijvoorbeeld de Fieldlabs; innovatieve samenwerkingen tussen onze ondernemers en studenten. Maar ook het platform ‘Wat kies jij?’ voor alle 280.000 inwoners van Noord-Limburg is een grote inspiratie voor het maken van gezonde keuzes. 

En zo komen we tot de kern van onze energieke beweging: onderwijs, omgeving, ondernemers en overheden bij elkaar brengen om te komen tot de Gezondste Regio. Daar waar het fijn wonen, werken, leren en leven is. 

Alleen samen staan we sterk, hebben we de kracht om onszelf te ontstijgen en onze ambitie waar te maken. 

Noord-Limburg is er klaar voor, klaar voor de toekomst!

Antoin Scholten

Voorzitter Regio Noord-Limburg
Burgemeester gemeente Venlo

Samen werken aan 1 ambitie met 100 projecten vóór, dóór en ín Noord-Limburg

‘Omdat wij geloven dat investeren in de toekomst loont en kansen met zich meebrengt’

Het afgelopen jaar is er hard gewerkt aan de uitwerking van de Regio Deal en de Investeringsagenda. Er ligt nu een mooi pakket aan projecten die allemaal bijdragen aan de ambitie om de gezondste regio te worden. De colleges van B&W van Noord-Limburg en Gedeputeerde Staten van Limburg hebben inmiddels groen licht gegeven voor maar liefst 100 projecten.

Lees meer

Gezondste Regio Noord-Limburg

‘Welzijn en welvaart gaan hand in hand. Dat kan alleen in een gezonde regio waar je prettig woont, werkt, leert en onderneemt. Daarom komen we in Noord-Limburg samen in beweging’

De ambitie om de gezondste regio te worden, wordt breed gedragen! 

Ondernemers, maatschappelijke partners, onderwijsinstellingen en inwoners vormen samen een sterk netwerk om deze ambitie in de praktijk te brengen. Vanuit hun eigen aandachtsgebied zijn zij betrokken bij de totstandkoming en uitvoering van de projecten. De investering en betrokkenheid van deze partners is erg groot en de sleutel tot succes.

Meer over de samenwerking in de alliantie Gezondste Regio

In het nieuws

Pilot Hendig aan tafel met Koningin Máxima
 

Programmamanager Vitaal en Gezond mocht Koningin Máxima uitleggen hoe de gemeente Peel en Maas de jeugdzorg heeft georganiseerd in de pilot Hendig. Drie jaar geleden kende de jeugdzorg in Peel en Maas nog veel uitdagingen met veel regels die de uitvoering niet ten goede kwamen. Aan de hand van Pilot Hendig is daar een verandering in aangebracht. Koningin Máxima kreeg alles te horen over de nieuwe werkwijze. 

De koningin bracht haar werkbezoek in het kader van de mentale gezondheid van jongeren. 

Op de bucketlist!

Een uitdagend en veilig mountainbikenetwerk door Noord-Limburg

Noord-Limburg heeft een gevarieerd aanbod van mountainbikeroutes die met elkaar verbonden kunnen worden. Hierdoor ontstaan mogelijkheden voor langere en zelfs meerdaagse fietstochten. Goede routes zorgen ervoor dat mountainbiken in Noord-Limburg uitdagender en veiliger wordt.  

rn-l bekijkt samen met de Provincie Limburg hoe bestaande routes op elkaar aangesloten kunnen worden en waar nog mogelijkheden zijn voor extra routes en verbindingen. Zo ontstaat een regionaal mountainbikenetwerk dat straks bij elke ‘mountainbiker’ op zijn of haar bucketlist staat. Onze regio wordt nog aantrekkelijker als fietsregio voor dag en verblijfsrecreatie

Kennis maken en delen in Fieldlabs

‘Een gezonde toekomst voor Noord-Limburg door het ontwikkelen, behouden en aantrekken van kennis en talent’

In Noord-Limburg werken we aan de arbeidsmarkt van de toekomst. Leren en groeien doen we samen, want samen staan we sterker. Daarom werken overheid, onderwijs en ondernemers in Noord-Limburg waar mogelijk samen. Dat doen we binnen vier verschillende Fieldlabs waar gewerkt wordt aan innovatieve projecten op het gebied van technologie, logistiek, land- en tuinbouw, voeding, gezondheid en grensoverschrijdend ondernemen.

In de vier Fieldlabs hebben studenten en bedrijven toegang tot verschillende werk- en onderzoeksomgevingen. Kennismaken, kennis delen en kennis vastleggen in toekomstbestendige samenwerkingen staan centraal in de Fieldlabs. Noord-Limburgse studenten en ondernemers werken er samen aan actuele, regionale vraagstukken die bijdragen aan het Noord-Limburg van morgen.

Meer over de Fieldlabs
Stichting 'Wat kies jij?'

‘Wij inspireren 280.000 inwoners tot het maken van gezonde keuzes’

Gezondheid is een term die alles met elkaar verbindt. Het raakt iedereen, in alle lagen van de bevolking. Er is niet 1 gezondheid, wij streven naar maximale gezondheid. Ondernemers willen gezonde bedrijven en besturen willen gezonde verenigingen. Daar hebben we een gezamenlijke visie nodig, waar de hele regio achter staat. Zo maken we samen van Noord-Limburg de gezondste regio van Europa!

Stichting 'Wat kies jij?' wil alle 280.000 inwoners van Noord-Limburg inspireren, informeren en activeren tot het maken van gezonde keuzes. Want wij zijn verhalenvertellers. Als founding father van de Gezondste Regio willen wij zoveel mogelijk mensen en initiatieven aan het woord laten om te laten zien hoe zij zich inzetten voor een gezondere regio.

Zo inspireren we elkaar. Gezondheid is namelijk veel meer dan alleen een goed dieet en regelmatig bewegen. Het is een belofte aan onszelf om het meeste uit het leven te halen en om samen een verschil te maken. Gezonde keuzes, gezonde toekomst. Wat kies jij?

Meer informatie

Regionaal interventieteam ACT!

‘Ondermijnende criminaliteit uit zich in tal van vormen en zorgt voor complexe problemen, bijvoorbeeld in het buitengebied en bij kwetsbare groepen’

Om ondermijnende criminaliteit tegen te gaan is dit jaar het ACT! Interventieteam gestart in Noord-Limburg. Het ACT! Interventieteam zorgt voor een gecoördineerde en integrale aanpak van ondermijning, ondermijnende criminaliteit en complexe handhavings- en overlastzaken. Door deze aanpak proberen we samen met partners, inwoners, bedrijven en bezoekers van ons gebied, de criminaliteit buiten de deur te houden. Ons gezamenlijke doel: Noord-Limburg is een veilige en gezonde plek om te leven, te ondernemen, te ontdekken en te werken!.

Het ACT!-team ondersteunt, samen met netwerkpartners, de acht gemeenten bij de aanpak van ondermijnende criminaliteit. 

Meer over ACT!

Nieuw: Arriva buslijn 686

‘Met buslijn 686 naar de Brightlands Campus en Greenport Venlo’

Vanaf deze week rijdt de nieuwe buslijn 686 tussen Horst en Venlo. Lijn 686 rijdt via een lokale route met haltes in het centrum van Horst, via de Brightlands Campus Greenport Venlo direct naar Venlo. Hiermee is de Brightlands Campus weer bereikbaar met het openbaar vervoer. 

De nieuwe buslijn betekent zowel voor reizigers uit Venlo als Horst een directe verbinding tussen de beide plaatsen én naar de Brightlands Campus Greenport Venlo. Binnen een kwartier kunnen ze de campus bereiken. Erwin Boom, wethouder Economie, Arbeidsmarkt en Hoger Onderwijs van gemeente Venlo is blij met de ontwikkeling. “Dit betekent een aanzienlijke verbetering van de bereikbaarheid van de Brightlands campus en de bedrijven op Greenport Venlo. Vanuit gemeente Venlo en in de regio zetten we in op duurzaam vervoer. Met de komst van buslijn 686 van Arriva hebben de mensen die in het gebied werken of studeren de mogelijkheid om er snel én op een duurzame manier te komen.”

Meer over buslijn 686
Green Collective in de binnenstad van Venlo

‘Gezamenlijke inzameling bedrijfsafval in Venlo voor een schonere en beter bereikbare binnenstad’

Minder vrachtwagens, minder kilometers en minder verkeersdrukte in de binnenstad van Venlo. Dat is het doel van Green Collective; een initiatief van PreZero en Renewi om gezamenlijk afval op te halen in gemeenten. Sinds juni van dit jaar hebben zij zich in Venlo verenigd om het bedrijfsafval in de binnenstad gezamenlijk op te halen. 

Meer over Green Collective

Duurzaam ondernemerschap

‘MKB-ondernemers kunnen voordeel halen uit de energietransitie’

Stichting Groene Economie Limburg gaat ondernemers daarbij helpen. 

Door in te spelen op de huidige wensen van consumenten, overheden en zakelijke opdrachtgevers heeft u als ‘groene’ ondernemer de toekomst! Stichting Groene Economie Limburg zet zich in voor duurzaam ondernemerschap, ontwikkelt activiteiten en projecten en helpt ondernemers met innoveren én stappen te zetten in de energietransitie. 

Met het project Charter Energietransitie MKB willen zij 2500 midden- en kleinbedrijven in Limburg op weg helpen om duurzame energiemaatregelen te realiseren. Er staan maar liefst 20 energieadviseurs voor u klaar om een energiescan uit te voeren en te adviseren over de mogelijkheden en kansen. Daarnaast is er ook een energieloket ontwikkelt met praktische informatie over regelgeving, subsidies en instrumenten. 

Meer over Stichting Groene Economie Limburg
Gezonde kijktips
Gezondheidscafé 17 november 2021
De lancering van de Gezondste Regio, mooie verbindende verhalen met prachtige verzoeknummers van de tafelgasten.
Bekijk de uitzending
Gezondheidscafé 15 december 2021
Caroline Kortooms in gesprek met Pascale Bruinen en vaste tafelgast Hans Peter Jung
Bekijk de uitzending
Regio Noord-Limburg wenst u

Liefdevolle feestdagen en een positief, sprankelend én vooral gezond 2022!

Volg ons en blijf op de hoogte

Deze mails niet meer ontvangen?