Gedeputeerde Van Caldenberg op werkbezoek in Noord-Limburg

Woensdag 23 augustus bracht Marc van Caldenberg, gedeputeerde Provincie Limburg, een bezoek aan het programma Vitaal en Gezond van Regio Noord-Limburg, partner in de Gezondste Regio. De rode draad in het programma was: het kan anders, vanuit samenwerking met partijen, over schotten heen en mét gemeenschappen.

Placeholder for Werkbezoek van Caldenberg 2Werkbezoek van Caldenberg 2

Het werkbezoek begon in Afferden met een introductie door Danielle Damoiseaux, programmamanager Vitaal en Gezond, over de lopende initiatieven en regionale samenwerking in het leer-ontwikkel-netwerk Vitaal & Gezond. Vier bijzondere initiatieven namen vervolgens de aanwezigen mee in hun ontwikkelingen in Noord-Limburg en daarbuiten.

Als eerst neemt huisarts Hans Peter Jung ons mee in de ontwikkelingen op het gebied van positieve gezondheid, gemeenschapskracht en meer tijd voor de patiënt. 25 huisartspraktijken bouwen de komende jaren voort op de basis die is gelegd met de Regiodeal Noord-Limburg. Deze andere en vernieuwende aanpak van gezondheidszorg is succesvol en sinds kort zelfs landelijk opgenomen in het Integraal Zorgakkoord. Vanaf nu kunnen alle huisartsen in Nederland op deze nieuwe manier gaan werken.

Placeholder for Bezoek bij Gezondheidscentrum AfferdenBezoek bij Gezondheidscentrum Afferden

Na dit inspirerende verhaal ging het werkbezoek verder in de Villa Flora op Brightlands Campus Greenport Venlo. Daar spraken Inge Homan, Suzanne Bisschops en Andrew Simons over de regionale initiatieven ‘Jeugd, Voeding en Gezondheid’ en ‘LiFi (Limburg Fit) / Gezondste Basisschool van de Toekomst’. Beide initiatieven werken samen aan een nieuwe generatie die gezond opgroeit. De een vanuit onderzoek en gevalideerde voedseleducatie en de ander vanuit de aanpak Gezonde Basisschool van de Toekomst (GBT). Kinderen ontdekken waar hun voedsel vandaan komt en eten op school samen tijdens de lunch. Maar er gebeurt meer: de school maakt verbinding met de omgeving voor beweging, eten en ontspanning. De school wordt (weer) een hotspot in de wijk.

Jessy Dijcks sloot de middag af vanuit het initiatief Experience Centre (werknaam) in Peel en Maas. Een co-creatie van Neptunus Structures, zorgpartijen, een taalaanbieder en Wonen Limburg. Experience Centre heeft als doel om mensen te ondersteunen bij het vinden van passend werk. Hun aanpak richt zich vooral op ontmoeting, oriëntatie, ontwikkeling en ondernemen. Bijvoorbeeld door het uitproberen van werkzaamheden in verschillende sectoren, taalles en stages. Cruciaal is de match tussen de ondernemer en de werknemer. Het Experience Centre maakt die match mogelijk.

Placeholder for Bezoek bij Villa FloraBezoek bij Villa Flora

Ik heb kort mogen voelen en proeven aan initiatieven in Noord-Limburg en voel ontzettend veel enthousiasme. We mogen trots zijn op wat we samen voor elkaar krijgen op het gebied van vitaliteit en gezondheid. Een mooi voorbeeld van wat er mogelijk is als alle partijen een stapje extra doen.

Marc van Caldenberg, Gedeputeerde Provincie Limburg

Het laatste nieuws in uw mailbox?

Schrijf u in voor onze digitale nieuwsbrief.