Onderzoek naar warme groentelunches op basisscholen

Kokkerelli - Kids University For Cooking start met een onderzoek naar warme, groenterijke schoollunches op drie basisscholen.

Het aantal kinderen met overgewicht in Nederland neemt toe en te weinig kinderen hebben een gezond eetpatroon. Ook de kennis over waar ons voedsel vandaan komt en waarom gezond eten belangrijk is neemt steeds meer af.

Daarom start Kokkerelli vanuit het programma Jeugd, Voeding en Gezondheid, van Brightlands Campus Greenport Venlo, met warme groentelunches op drie basisscholen in de regio.

Placeholder for Kokkerelli Ania Liesting 230705165023 WEBKokkerelli Ania Liesting 230705165023 WEB

Samenwerking met Universiteit Maastricht.

Universiteit Maastricht, onder leiding van Ilse van Lier, gaat het onderzoek naar de effecten van de groentelunches doen. Daarbij wordt ook gekeken naar:

hoe lekker kinderen de lunch vinden?

of hun houding tegenover groente verandert?

hoeveel groenten zij eten?? 

hoe het eetpatroon thuis is

De warme, groenterijke schoollunches worden verzorgd door Tommy Tomato. Zij leveren warme lunches vol groente op basisscholen. Zo krijgen kinderen een extra portie groente binnen en leren ze nieuwe smaken kennen.

“Kinderen hebben actief meegedacht over de maaltijdkeuzes en over de thema’s waarover ze graag willen leren als het gaat om voeding. Met het onderzoek willen we inzicht krijgen in hoe kinderen de groenterijke lunches ervaren. Door dit samen met kinderen te doen, werken we niet alleen aan lekkere maaltijden, maar ook samen met de doelgroep aan een gezonde generatie!”

Ilse van Lier, PhD student Universiteit Maastricht

Het laatste nieuws in uw mailbox?

Schrijf u in voor onze digitale nieuwsbrief.