Sociaal inkoopbeleid levert nieuwe banen op in Noord Limburg

Ondanks dat er veel vacatures zijn in Noord-Limburg is het, voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, nog altijd lastig om een passende baan te vinden. Om deze mensen te helpen, zetten de Noord-Limburgse gemeenten hun inkoopkracht in.

Placeholder for Social return on investment Regio Noord LimburgSocial return on investment Regio Noord Limburg

Dat wil zeggen dat bij aanbestedingen en subsidies de partij die de opdracht gaat uitvoeren, een bijdrage moet leveren aan een maatschappelijk doel. Dit noemen we Social Return on Investment (SROI). Bij de inschrijving vermeldt de aanbieder hoe ze invulling geven aan de SROI-opgave.

De opdrachtnemer kan de Social Return opgave invullen door het aanbieden van werk in combinatie met onderwijs en/of werkervaringsplekken aan herintreders, Wajong-gerechtigden, langdurig werklozen, 50+-ers, BBL- en BOL-leerlingen. Maar ook andere vormen zijn toegestaan, bijvoorbeeld het afnemen van producten bij een sociale werkplaats.

De impact van Social Return is groot

In 2022 en 2023 zijn in Noord-Limburg diverse opdrachten verleend aan 39 zorgaanbieders, voor een bedrag van ruim 4 miljoen euro. De zorgaanbieders hebben een plan opgesteld samen met de regionale coördinator Social return waarbij het LWL en het Werkgevers servicepunt betrokken zijn. In dit plan staan de samenwerkingsinitiatieven ZorgStart en Ervaringsdeskundigheid uitgewerkt.

ZorgStart: iedereen is welkom in de zorg
ZorgStart is een samenwerking tussen werkgevers in de zorg, regionale opleiders, het UWV en de Noord-Limburgse gemeenten. Binnen ZorgStart werken zij samen om meer werkzoekenden te begeleiden naar een passende baan in de zorg. ZorgStart is er voor iedereen die nog niet in de zorg werkt en wil ontdekken of de zorg iets voor hem of haar is. Met of zonder relevante werkervaring en ongeacht of een inwoner op dit moment een betaalde baan heeft of een uitkering ontvangt. Iedereen wordt door een coach begeleid.

Binnen één jaar hebben 145 mensen, namens ZorgStart, een baan in de zorg gevonden!

MET ervaringsdeskundigen meer resultaat
Alle aanbieders van jeugdhulp of maatschappelijke ondersteuning, die een contract hebben met een gemeente, hebben een SROI- opgave van 5% van de opdrachtwaarde per jaar. De gemeenten hebben met de aanbieders afgesproken dat de opgave wordt ingevuld door het opleiden en aannemen van ervaringsdeskundigen. Ervaringsdeskundigen zijn heel vaak een voorbeeld, bieden veiligheid en vertrouwen en geven vooral veel erkenning en herkenning aan de client. Dat heeft een positief effect op het herstel. MET ggz is kartrekker van dit project.

31 ervaringsdeskundigen zijn gestart met een BBL opleiding tot Ervaringsdeskundige!

Meer weten?

Ben je geïnspireerd of wil je graag meer weten over Social Return? Neem dan contact op met Jose van Bon, Regionale Coördinator Social Return Noord-Limburg.

Het laatste nieuws in uw mailbox?

Schrijf u in voor onze digitale nieuwsbrief.