Jeugd: preventie en vroegsignalering

Problemen vroegtijdig opsporen en de juiste hulp geven, dat kan veel problemen bij jonge kinderen voorkomen. We bieden een positieve en stimulerende basis waarin kinderen zich optimaal ontwikkelen en hun talenten ontplooien. Voorkomen is altijd beter dan genezen.

Placeholder for Moeder en kindMoeder en kind

Ondersteuning, hulp en advies voor jonge gezinnen

Dit project kent drie trajecten: ‘Gelukkig ouderschap’, ‘1000 kansen, hechting en de eerste 1000 dagen’ en ‘Voorzorg’. Alle drie zijn erop gericht om ouder(s) al vanaf de zwangerschap te ondersteunen én kinderen tot de leeftijd van vier jaar te behoeden voor fysieke en/of mentale problemen. Elke situatie is anders en de eigen regie van ouder(s) is daarin een belangrijk vertrekpunt.

Doelstellingen / Resultaten

  • Gelukkig Ouderschap: organiseren van vroegtijdig aanbod voor (aanstaande) ouders om hen beter voor te bereiden op het ouderschap. Groepen ouders bespreken opvoedingsthema's met elkaar. Ouders zijn aan zet en hebben zelf de regie in handen.
  • 1000 kansen, hechting en de eerste 1000 dagen: voorkomen van het ontwikkelen van gehechtheids- en ontwikkelingsproblematiek bij kinderen, waardoor veel problemen op latere leeftijd voorkomen worden. Er wordt hierbij gebruik gemaakt van IMH (Infant Mental Health)
  • Voorzorg: het bevorderen van de gezondheid en het vergroten van de ontwikkelingskansen van moeders en kinderen. Er wordt ondersteuning geboden bij de zwangerschap en de verzorging en opvoeding van het kind, totdat het kind twee jaar is.

Initiatiefnemer(s)

Placeholder for GGD Limburg NoordGGD Limburg Noord

GGD Limburg Noord
GGD Limburg Noord

Placeholder for Rn l logo 1 fcRn l logo 1 fc

Regio Noord-Limburg

Meer info of meedoen?

Wil jij graag meer informatie over dit project of wil je zelf een bijdrage leveren aan dit project?

Neem contact op met Danielle

Daniëlle Damoiseaux

Programmamanager

Vitaal en gezond

Het laatste nieuws in uw mailbox?

Schrijf u in voor onze digitale nieuwsbrief.